Körbekerékpároztuk a Velencei-tavat, közben nem várt ismereteket gyűjtöttünk

Nyáron egy pár barátommal elhatároztuk, hogy körbebiciklizzük a Velencei-tavat. Hatalmas lelkesedéssel vágtunk bele a kalandba, eleinte gyorsan és frissen tekertünk, mint a szél. Szerencsére nagy divat a tó körbetekerése, úgyhogy az egész tó körül van szépen kiépített kerékpárút. Ez sokat segít, hiszen sosem kell letérni az útról, nem tévedünk el és biztonságban is vagyunk a kocsik elől. Elég meleg volt, bár délután 4 óra után indultunk direkt a hőség miatt, de még így is megviselt minket egy idő után a nagy meleg. Így nagyjából az út felénél kezdtünk elfáradni, úgyhogy egy kicsit lelassítottunk. Nem sokkal később az egyik faluban meg is álltunk egy kis frissítőre, beültünk egy kávézóba egy-egy hűsítő limonádéra, mert úgy éreztük, ennyi kell, hogy újult erőre kapjunk.

A felszolgáló fiatalos hölgy nagyon kedves volt, elbeszélgetett velünk betérő nyaralókról, a biciklizésről és a strandolásról. Aztán szóba került az is, hogy ő már egy ideje napelemek segítségével termeli meg a kávézó üzemeltetéséhez szükséges energiát. Azóta nem kell érte villanyszámlát fizetnie, nagyon jó befektetés volt. Az egyik barátom itt megjegyezte, hogy a szülei épp most jelentkeztek egy állami napelem pályázatra, aminek az összegéből napelemet, napkollektort, hőszivattyút és sok egyéb eszközt lehet vásárolni, ami fejleszti az épület energetikai minőségét, megújuló energia felhasználását. A hölgyet is érdekelte a dolog, mert éppen fontolgatta, hogy a házukra sem ártana napelem-rendszert beszerezni, mert a kávézón látja ennek az előnyeit és otthonra is jól jönne. A barátom elő is kapta a telefonját, hogy megmutassa az oldalt, név szerint a napelempalyazatok.hu-t. Itt minden hasznos infót megtalálni a napelempályázatokról és a napelemekről is.

Az oldalon helyben egyből árajánlatot is lehet kérni a cégtől napelemre, úgyhogy abba sem kell több energiát fektetnünk, hogy napelemgyártó cégeknek nézzünk utána. Mondta a barátom, hogy kifogástalan munkát végeztek a szakemberek, a napelemek kiváló német gyártók magas minőségű termékei, amikkel garantáltan semmi gond nem lesz, de persze a cég garanciát vállal mindenre. Ha szeretnénk többet megtudni a napelemekről, érdemes megnézni az oldalt, mert a-tól z-ig leírnak róla mindent, a felépítésétől elkezdve a működéséig részletekbe menően beavatnak mindenbe. A napelem rendszereket kivétel nélkül mindig személyre szabottan kell megtervezni, úgyhogy a kivitelezést egy alapos beszélgetés a lakókkal és egy helyszíni felmérés előzi meg. A szakképzett villamos tervező ezen adatok alapján tudja kiszámítani, hogy mekkora teljesítményű és méretű rendszerre lesz szükség ahhoz, hogy fedezni tudja a háztartás áramigényeit.

Egy jól felépített napelem több áramot is megtermel, mint amennyit felhasználunk az elektronikus eszközeinkhez, és ez az áram visszatöltődik a hálózatra az inverteren keresztül. Ezért van az, hogy ez esetben nemcsak hogy nem kell villanyszámlát fizetni, hanem a szolgáltató fizet nekünk az áramért. Jól hangzik, nem? Ehhez azonban nagyon fontos, hogy megfelelő, jó minőségű alapanyagokból álljon össze a napelem és személyre szabottan legyen összeállítva. A napelem panelek fognak a tetőre kerülni, miután a szakemberek leellenőrizték, hogy az adott felület alkalmas-e a cellák telepítésére. A napelem-rendszernek nagyon fontos kelléke a napelem inverter, ami nélkül az egész berendezés egy fabatkát sem érne, ezért is a legköltségesebb elem. A napelemek a nap hőjéből egyenáramot termelnek, azonban ezt mi nem tudnánk hasznosítani. Itt lép a képbe a napelem inverter, ami az egyenáramot váltakozó árammá alakítja, és így már felhasználható az eszközeinkhez. A hálózatra pedig úgy tölti fel az áramot az inverter, hogy visszafelé is át tudja alakítani: a váltakozó áramot ismét egyenárammá.

A kávézós hölgyet nagyon meggyőzték az itt olvasottak és a barátom beszámolója a cégről és az általuk forgalmazott napelemekről, úgyhogy mondta is, hogy amint lesz egy kis ideje, elolvas minden a pályázattal kapcsolatban, hátha neki is sikerül megnyernie. Miután megittuk az üdítő limonádékat, megköszöntük a szíves vendéglátást és folytattuk utunkat. Egyikünk sem gondolta volna, hogy a biciklitúra során gazdagabbak leszünk napelemekkel kapcsolatos információkkal, és persze egy kedves élménnyel.