Energiatanusítvány nélkül nem létezhet lakáseladás

Hiába képzeli azt néhány sportoló, hogy felette áll mindenkinek, a helyzet az, hogy ez egy súlyos tévedés. Rendszerint ez az agyonfizetett sztáratlétákkal fordul elő, akik akkor is megkeresik a maguk millióit, milliárdjait, ha semmilyen érdemi eredményt nem képesek felmutatni – de ez inkább csak az én személyes véleményem. A magam részéről a sportot sokkal inkább tekintem szabadidős tevékenységnek, hobbinak vagy éppen kikapcsolódási formának, semmint életcélnak, vélhetően ezért is nem váltam soha profivá. Az esélyem talán meglett volna rá, de úgy döntöttem, hogy egy pár évig tartó karrier nem ér annyit, hogy az egészségem rámenjen. Azóta is aktívan sportolok a szabadidőmben, egy helyi egyesületnél dzsúdózom, és nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a közösséget. A csapat igazán összetartó, mindenben segítjük egymást, amiben csak lehet, többek között az egyik edzőtársamnak is ezért kerestem olyan céget, akiknek a fő profilja az energiatanusítvány, lehetővé téve ezzel a lakása eladását.

Egyszer edzés után az öltözőben beszélgettünk, és akkor újságolta, hogy tervezi eladni a lakását, mert útban van a második gyerkőc. Ilyenkor értelemszerű, hogy szükség van egy nagyobbra, hiszen három ember még csak-csak elfér 50 négyzetméteren, de négy már kicsit sok. Ezért úgy döntöttek a feleségével, hogy ideje nagyobbra váltani. Ezt maximálisan meg tudom érteni, csakhogy ez lesz az első alkalom, hogy nem a vásárlói, hanem az eladói oldalon állnak, és bizonyos alap fogalmakkal sincsenek tisztában. Ez nem ritkaság, hiszen elég hamar vágtak bele a közös életbe, és akkoriban még nagyon mások voltak az árak és a viszonyok is. Még nem volt szükség például energiatanusítványra minden eladáshoz, ma azonban már minden megváltozott. Jelenleg úgy szól a szabályozás, hogy minden eladásra kínált ingatlannak rendelkeznie kell ilyennel, mégpedig hitelesített cég által kiállítottal. Na de hol találjon energetikával foglalkozó vállalkozást valaki, akinek sosem kellett még ilyesmivel foglalkoznia?

Ahogy ballagtunk hazafelé, elgondolkodtam a hallottakon. Otthon nem sokat gondolkodtam a dolgon, mert eszembe jutott, hogy egyszer még én is járhatok ebben a cipőben, nekem is előállhat olyan helyzet, hogy el szeretném adni a lakásomat, szóval egyáltalán nem baj, ha én is tisztába kerülök az ilyesmivel. Le is ültem a laptopom elé, és nekiálltam nyomozgatni, hátha jutok valamire. Mi több, ha találok egy szuper céget (mint ahogy végül meg is találtam az e-tanusitas.eu oldalt), akkor azt akár az edzőtársamnak is ajánlhatom, plusz ha oda jutok, akkor én magam is fordulhatok hozzájuk. Nos, nem kellett csalódnom, hamar rá is akadtam az említett oldalra, hiszen minden kétséget kizáróan ők a legkompetensebb cég, akiknél az energiatanusítvány megszerezhető. Ráadásul nagyon hamar, mint kiderült!

Egy energiatanusítvány 10 évig érvényes, szóval abban az esetben, ha nem tervezel hatalmas felújításokat és korszerűsítéseket, akkor egy jó darabig érvényes. Ettől függetlenül nem árt megcsináltatni, ha nagyot javítottál az ingatlan állapotán, mert ha még érvényes, akkor nagyon jól jöhet. Szóval itt ez az e-tanusitas.eu oldal, akik országos lefedettséggel dolgoznak, minden területre tudnak kiküldeni szakértőt a megbeszélt időpontban, aki elvégzi a megfelelő felméréseket, számításokat, majd az adatokat a központba küldve elindítja az energiatanusítvány kiállításának eljárását. De ez még semmi! Ha valakinek nagyon sürgősen van szüksége rá, az sem akadály, hiszen ah kell, akkor akár már 48 órán belül ki tudják állítani és futárszolgálattal elküldeni. Nem is tudom, hogy ennyire profi és körültekintő szolgáltatás van-e másnál ebben az országban iparágon belül. Egyértelmű volt, hogy őket fogom ajánlani az edzőtársamnak, és a magam számára is jól megjegyzem a nevüket. Talán nem árulok el túl nagy titkot, ha azt mondom: rettentően örült a segítségnek, és amennyire tudom, már fel is vették velük a kapcsolatot, hogy az energiatanusítvány legyen az utolsó, ami miatt aggódniuk kell az eladás során.