Balszerencsés munkakezdés – ausztriai munka

Hát el sem hiszem, hogy ilyen megtörténhetett velem. Szerintem akárkinek elmesélem, tuti nem hiszi el, ami történt.

A lehetőség

Sokáig vártam a megfelelő külföldi munkalehetőségre. Évekig itthon dolgoztam, persze agyon nem kerestem magamat, de megéltem belőle. Aztán az egyik alkalommal Jani haverom hazalátogatott a kinti munkahelyéről, és csak úgy áradozott róla, hogy milyen jó helye van, és hogy mennyire kedvesek vele, és hogy esze ágában sincs hazajönni. Akkor merült fel először bennem is a lehetőség, és gondolkodtam el, hogy én vajon megállnám a helyemet, menne a külföldi munka?. Persze ezek a dolgok mindenkinek megfordulnak a fejében, aki azon gondolkodik, hogy kimenne dolgozni.

Mi vár rám

Minden attól függ, hogy hova szeretnénk menni dolgozni, és mit szeretnénk csinálni?. Esetleg van e konkrét elképzelésünk, vagy segítségünk.

Mindenki máshogyan gondolja a dolgot, és persze vannak merészebbek is, akik rögtön messzire mennek. Bevállalnak több mérföldes különbséget, repülést mindent, a bizonytalanságra. Hát ilyen én nem szeretnék, mert azért tartanék tőle, ha ott valami történik, akkor mi lesz velem, akkora távolságban? Azért sokan azt gondolom, nem is mérlegelik ezt, amikor elmennek olyan messzire.

Tegyük fel elvállalnak egy angol, német, vagy még messzebbi munkát, mondjuk kimennek Amerikába. Emlékszem, egy időben mindenki Amerikába akart kimenni dolgozni, mintha valami divat lett volna. Elköltöttek rengeteg pénzt a repülőútra, éppen csak valamennyi költő pénzel kimentek dolgozni, nem végig gondolva a helyzetet. hiszen enni kell kint, aludni is kell valahol, és amíg nincs munkánk, addig mindent előre kell megfinanszírozni. Ezt sokszor elfelejti mindenki. Na ezek a dolgok miatt nem is gondolnám, hogy én olyan messzire szeretnék menni, nekem tökéletesen megfelel egy ausztriai munka is, ami itt van a szomszédban, kocsival pár óra alatt kint lehet lenni, vagy mondjuk vonattal egy pár óra alatt már Bécsben lehetünk.

Milyen munkát találhatok

Bárki találhat munkát magának, aki szeretne. Még azok is, akik nem rendelkeznek szakmával, mint én. Nekik is van bőven lehetőségük. Jani mint szakács dolgozik kint. Mint írtam mesélt egy csomó dolgot a kinti életről.

Ami eleve az ausztriai munka mellett szól:

  • Nincs messze, így ha a szabadnapjaimat összegyűjtöm, bármikor hazajöhetek
  • Többet keresek külföldön, mint itthon, és még van 13. havi munkabér is
  • Ha kint dolgozom, akkor a napi 3x étkezésem biztosítva van, amit a munkáltató áll
  • A szállásom is megvan, amit szintén a munkáltató áll

Összességében, ha megnézzük, nem kell semmire költenem, maximum az utazgatásokra, vagy amit szeretnék venni, de ha minden pénzemet félre teszem, nem költök semmire, akkor szép pénzt szedhetek össze egy szezon alatt.

Végül belevágtam

Annyi szépet, és jót írtam róla, hogy ezek után teljesen egyértelmű volt, hogy én is keresek magamnak egy külföldi munkát.

Persze megkértem Jani haveromat, hogy segítsen már nekem, hogy hol is kezdjem, és mit hogyan kell. Megadta ennek az ausztriai munka közvetítéssel foglakoz cégnek az elérhetőségét, ő is rajtuk keresztül ment ki. Gyorsan beszéltem velük, és megbeszéltünk egy személyes találkozót.

Egy hónap múlva már jöttek az ajánlatok szépen sorjában. Sok compressor-840706_640esetben előfordul, hogy azt kérik, hogy menjünk ki bemutatkozni. Azért érdemes jól átgondolni, hogy hová, és milyen messzire megyünk ki, és ha már így alakul, mindenképpen próbáljunk meg több helyre elmenni, mert egyesével sok plusz költség lenne.

Na én is így tettem, 3 helyre szerettem volna elmenni. De csak szerettem volna, mivel az autóm hazulról olyan 80 kilométerre megadta magát. Valamiért felforralta a vizet, és megállt. Hirtelen azt sem tudtam, hogy mit csináljak, most mi lesz. Gyors telefonálgatás ide, és oda, aztán egy óra alatt megoldódott a probléma. Igaz, hogy az autót haza kellett húzni, és a leendő munkahelyre is oda kellett telefonálnom, hogy nem tudok most menni bemutatkozni, csak pár nap múlva. Persze ez nem mindig tetszik a munkáltatnak, így három helyből az egyik le is mondta, de a temérdek munka ajánlat közül ki tudtam választani a megfelelőt végül.

Ma már kint dolgozom én is két hete. Persze nem mehetett minden simán, de végül csak sikerült egy nekem való ausztriai munkát találni.